Öğretim Süreci Nedir ?

Acabey

Global Mod
Global Mod
**Öğretim Süreci Nedir? Eğlenceli Bir Bakış Açısıyla Anlayalım!**

Selam arkadaşlar,

Bugün sizlerle hepimizin hayatına dokunan ama bazen çok ciddi ve sıkıcı bir şekilde ele alınan bir konuya biraz farklı bir açıdan yaklaşacağız. Hepimiz okullarda, üniversitelerde veya iş hayatında bir şekilde öğretim sürecine maruz kaldık. Ama gerçekten öğretim süreci nedir? Bunu sadece bir "bilgi aktarma" süreci olarak mı görüyoruz yoksa daha derin, daha eğlenceli ve belki de bazen biraz absürt bir deneyim olarak mı? Hadi gelin, bu soruyu birlikte mizahi bir şekilde keşfedelim.

Öğretim süreci demek, çoğumuz için “Öğretmen ne derse onu yap, öğrenci de susar” demek gibi basit bir denklem olabilir. Ama ben size şunu söylüyorum: öğretim süreci aslında bir tiyatro, bazen komedi, bazen dram, bazen de tam bir aksiyon filmi gibidir. Şimdi hep birlikte bu öğretim sürecinin karmaşık, bazen komik, bazen de düşündürücü yönlerine bakalım.

**Öğretim Süreci: Temelde Ne Olur?**

Öğretim süreci, aslında çok basit bir işleyiş gibi görünür. Bir öğretmen gelir, bir şeyler anlatır ve öğrenciler bir şekilde bilgiyi “alır”. Gerçekten öyle mi? Bunu biraz irdeleyelim.

Düşünün ki, öğretmen bir sınıfa giriyor, tahta başına geçiyor ve bir konuya giriş yapıyor. İşte burada devreye giren en önemli şey, öğretmenin tutumu ve öğrencilerin o bilgiyi nasıl alacağıdır. Bu sırada öğrenciler arasındaki farklı dinamikler, öğretim sürecinin gidişatını etkiler. Bazen bir öğrenci, tahtada yazılanları görmektense, pencereye dışarıdan bakarak "bu ders ne kadar uzun olacak?" diye düşünüp, dünyayı değiştiren fikirler kurar. İşte öğretim sürecinin bir parçası budur: herkesin algısı farklıdır.

Peki, öğretim süreci sadece öğretmenin anlatmasıyla mı gerçekleşir? Tabii ki hayır! Öğrenme, öğretim sürecinin tam kalbinde yer alır. Çünkü “öğretmek” tek yönlü bir yolculuk değildir. Aynı zamanda bir “öğrenme” deneyimidir. Öğretmen öğrendiği kadar, öğrenci de öğretir. Bu, öğretim sürecinin derinliklerine inildiğinde ne kadar doğru olduğunu fark edeceğiniz bir gerçektir.

**Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşımları: Öğretim Sürecini "Hızlı" Çözmek!**

Erkekler genellikle stratejik ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimserler. Bu, öğretim sürecine yaklaşımlarını da etkiler. Öğrencilerin çoğu, özellikle erkek öğrenciler, genellikle dersin "tam olarak ne zaman biteceğini" düşünür. “Bu soruyu çözerek dersi bitirsem, tüm günümü kurtarırım!” diye bir mantıkla hareket ederler. Çoğu zaman öğretmenin anlattığı konuya değil, sonrasındaki çözüm önerilerine odaklanırlar. Yani, erkeklerin bakış açısıyla öğretim süreci bir tür hız yarışı gibidir: ne kadar hızlı çözersen, o kadar başarılı olursun.

Öğretim sürecinde erkeklerin bu "strateji"sel yaklaşımı, genellikle öğretmenin anlattığı konularda netlik ve hız arayışına dayanır. Mesela, öğretmen bir problem çözerken, erkek öğrenciler genellikle "bunu daha hızlı yapabilir miyim?" diye düşünürler. Eğer çözüm biraz fazla uzun sürüyorsa, “Evet, evet, bunun da çözümü var ama acaba daha basit bir yol bulamaz mıyız?” diyebilirler.

Ama şunu unutmamak gerekir: Bu çözüm odaklılık, aslında öğretim sürecinde çok önemli bir yer tutar. Sonuçta bir öğrenci problemi hızlıca çözerse, öğrenme süreci de bir o kadar verimli olabilir. Yani, aslında erkekler çözüm odaklı yaklaşımlarıyla öğretim sürecini hızlandırıp pratik yapmayı hedeflerken, zaman zaman detayları kaçırabilirler.

**Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımları: Öğrenme Sürecinde "Bağ Kurma"**

Kadınlar, genellikle empatik ve ilişki odaklı yaklaşımlarıyla tanınır. Öğrenme sürecine bu bakış açısıyla yaklaşan kadınlar, dersin içeriğini yalnızca teknik bir bilgi aktarımı olarak görmekle kalmazlar, aynı zamanda bu bilgilerin insanlarla kurdukları ilişkilerde nasıl kullanılabileceğini de düşünürler. Mesela, kadınlar öğretim sürecinde bir konuyu tam olarak anlamadan geçemezler. Her detayı sindirerek öğrenmeye çalışırlar, çünkü her şeyin bir “insan bağlantısı” taşıdığına inanırlar.

Öğretim sürecinde kadınlar genellikle şu soruları sorarlar: "Bu öğrendiğimiz bilgi, toplumda bir yere mi oturuyor? Bu bilgiyi insanlar arasında paylaşmak, ilişkileri nasıl geliştirebilir?" O yüzden kadınların öğretim sürecine katkıları, sadece bilgi değil, aynı zamanda insanlık halleri ve toplumsal bağları da içeren derinlikli bir öğrenme süreci yaratır.

Kadınlar, öğretim sürecini öğrenme ve öğretme arasında kurdukları güçlü bağlarla inşa ederler. “Bu soruyu çözerken, sınıf arkadaşımın ne düşündüğünü merak ediyorum. Onunla bunu paylaşarak birlikte daha iyi öğrenebilir miyiz?” diye düşünerek bir adım daha atarlar. Bu bakış açısı, öğretim sürecini daha insancıl ve kapsayıcı hale getirebilir.

**Öğretim Süreci: Bir Komedi, Bir Drama, Bir Aksiyon Filmi!**

Aslında öğretim süreci, bir komedi, dram ve aksiyonun harmanlandığı bir senaryoya benzer. Öğrenciler, birer "ana karakter" olarak, öğretmenleriyle birlikte “macera”ya çıkarlar. Bazen bir öğretmen, harika bir ders anlatırken öğrenci bir anda dersten çıkar ve "bu nasıl bir ortam" diye düşünüp tüm dikkati kaybeder. Bazen öğretmen ders anlatırken "yine mi bu konu?" diyen öğrenciler çıkar ve "aksiyon" başlar! Öğrenciler, hızla yanıtlarını çözüme kavuşturmak için çalışırken bir bakarsınız, ders, tam anlamıyla bir aksiyon sahnesine dönüşebilir!

Öğretim sürecinde her karakterin farklı yaklaşımları, bazen şiddetli bir dramaya, bazen komediye dönüşebilir. Öğrencinin derse ilgisi, öğretmenin anlatım tarzı, bazen de o günün havası öğretim sürecini etkileyen faktörlerdir. Ama sonunda, öğretim süreci biter ve herkes kendi yoluna gider.

**Provokatif Sorular: Tartışma Başlasın!**

* Öğretim süreci, öğretmenin anlatım tarzına bağlı mı yoksa öğrencilerin nasıl öğrendiğiyle mi şekillenir?

* Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımları öğretim sürecinde nasıl etkili olabilir? Kadınların empatik yaklaşımı ne kadar kritik bir yer tutar?

* Öğrenme, hızla çözüm odaklanarak mı gerçekleşir yoksa "bağ kurarak" mı daha verimli olur?

Hadi, hep birlikte bu öğretim süreci üzerine biraz daha kafa yoralım! Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum!