Hangi makam hangi vakitte dinlenir ?

Gulersin

Global Mod
Global Mod
Hangi Makam Hangi Vakitte Dinlenir? Müzikal Bir Forum Sohbeti

Selam dostlar!

Hani bazen oturup derin düşünürsünüz ya, “Ya ben şimdi bu ruh halime hangi şarkıyı dinlemeliyim?” diye. İşte tam da öyle bir meseleye geldik: makamlar ve vakitler. Osmanlı’dan bu yana insanlar sadece yemek saatine değil, ruhun doygunluğuna da önem vermiş. Eh, biz de bir forumdayız, neden bunu konuşmayalım ki?

Ama gelin bunu biraz eğlenceli hale getirelim: Erkekler bu meseleyi stratejik çözümlerle ele alırken kadınlar işin empati ve his boyutunu ön plana çıkarsın. Sonuçta forumun ruhu, sohbetin farklı yönlerden beslenmesi değil midir?

---

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Stratejik Bir Makam Haritası

Bir erkek foruma girince şunu diyebilir:

“Arkadaşlar, gelin bunu tabloya dökelim. Sabah şu makam, öğle bu makam, akşam şu... Mesele bitsin. Kafamız karışmasın.”

Ve gerçekten de haklı bir tarafı var. Mesela:

- Sabah vakti: Uyanır uyanmaz “Saba Makamı” derler. Hem adından belli, hem de ruhu dinçleştirir. Çözüm odaklı erkek mantığıyla: “Saba = sabah. Kafayı karıştırmaya gerek yok.”

- Öğle vakti: Güneş tam tepedeyken biraz rehavet çökebilir. Burada “Uşşak Makamı” devreye girer. Adam der ki: “Mantıklı, öğlen düşmeyelim, biraz huzur katalım.”

- İkindi vakti: İşten eve dönüş planı yapılır. Erkek forumdaş şöyle not düşer: “Hicaz Makamı. Hem derinlik var hem de akşamın gölgesine hazırlanıyorsun. Stratejik!”

- Akşam vakti: Günün yorgunluğunu atma vakti. Rast Makamı burada devreye girer. Erkek mantığıyla açıklama: “Rast = düz, net. Gün bitti, kafa dinle.”

- Gece vakti: Sessizliğin, derin düşüncelerin vakti. Segâh ya da Nihavend... Erkek forumdaş bunu şöyle yorumlar: “Gece strateji toplantısı yapmazsın, içsel muhasebe yaparsın. Bu makamlar tam oraya yakışır.”

---

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yorumları

Bir kadın forumdaş girip şöyle yazar:

“Ah canım, makam dediğin şey biraz da ruhun kiminle olduğu, kiminle konuştuğu, kiminle dertleştiğidir. Saatin önemi var ama kalbin kimle çarptığı da önemli.”

- Sabah vakti: “Saba Makamı” kadına göre sadece sabahı temsil etmez. Yeni başlangıçları, umutları da getirir. Kadın forumdaş şöyle yazar: “Bir çocuk gülüşü gibi taptaze.”

- Öğle vakti: Uşşak Makamı, kadın bakışında “İnsanın kendine yönelmesi.” Arkadaşına mesaj atarsın, anneni ararsın, kendini hatırlarsın.

- İkindi vakti: Hicaz Makamı, kadınların gözünde hüzünle huzurun harmanı. “Çünkü gün bitiyor ama sevdiklerinle paylaşınca akşam o kadar da zor değil.”

- Akşam vakti: Rast Makamı, kadına göre aile sofrası demek. “Birlik, sohbet, çayın yanında dost kelimeler.”

- Gece vakti: Segâh ya da Nihavend kadınların yorumunda aşkın derinliği, yalnızlıkla barışıklık. “Gece yıldızlara bakarken içinden bir dua fısıldarsın, işte o makam orada çalar.”

---

Forum Mizahı: Kadın-Erkek Makam Tartışması

Tabii iş burada bitmez. Bir erkek forumdaş şöyle yazar:

“Ya hanımlar, fazla romantize ediyorsunuz. Mesele basit: Sabah Saba, akşam Rast. Bitti gitti.”

Kadın forumdaş hemen cevap verir:

“Bak işte tam da bu yüzden ruhunuz daralıyor. Biraz hissedin, biraz empati kurun. Makam dediğin kalple dinlenir, cetvelle değil!”

Sonra üçüncü bir kullanıcı gelir, işin mizahını yapar:

“Ben sabah uyanınca çaydanlık makamı dinliyorum. Şırıl şırıl ses bana yetiyor. Öğlen kebap makamı, akşam da Netflix makamı.”

Forum gülüşmelere boğulur. Çünkü konu makam olsa da, mesele herkesin kendi hayatında bir ritim bulmasıdır.

---

Neden Vakitlere Göre Makamlar Önemlidir?

Şimdi işin felsefesine gelelim. Tarih boyunca makamların vakitlere göre önerilmesinin birkaç sebebi var:

1. Doğanın ritmiyle uyum: İnsan ruhu sabah serinliğiyle, öğle sıcağıyla, gece karanlığıyla farklılaşır. Makamlar buna eşlik eder.

2. Bedensel sağlık: Eskiler inanır ki doğru makamı doğru vakitte dinlemek bedeni de dinginleştirir.

3. Ruhsal denge: Günün her saati ayrı bir duyguya denk gelir. Makamlar da bu duygulara tercüman olur.

---

Sonuç: Makam = Zaman + Ruh

Bir erkek forumdaşın stratejik haritası da doğrudur, bir kadın forumdaşın empatik yorumu da. Çünkü makamın özü, hem vakti hem de ruhu tamamlamasıdır.

O yüzden sabah Saba dinleyip enerjinizi tazeleyin, öğle Uşşak’la kendinize dönün, ikindi Hicaz’la derinleşin, akşam Rast’la huzura kavuşun, gece Segâh ya da Nihavend’le iç dünyanıza yolculuk yapın. Ama unutmayın, ruhunuz size başka bir makam çağırıyorsa, bırakın o ses gelsin.

Ve forumda tartışmaya devam:

“Ben gece Nihavend yerine arabesk dinliyorum, olur mu?”

“Olur kardeşim, yeter ki sana iyi gelsin. Çünkü makamın en güzeli, kalbini tamir edenidir.”