Sneaker Haberleri: Yeni nesil spor ayakkabı

PaPaĞaN

New member
Berlin–Bunun ne anlama gelmesi gerekiyor? Pembe ve mavi bir spor ayakkabı beyaz bir disk üzerinde dönüyor, hayalet gibi şeffaf. Lego tuğlalarından yapılmış bir ufuk çizgisi, onun küresel önemsizliğini örtüyor ve küçük bir ekranda bir şimşek çakıyor. Üzerinde büyük “Atari” yazıyor. Bunu bir yerden biliyorsunuz, yaşlanan bir bilgisayar oyunu üreticisi. Ama sonra fiyat: 18.000 dolar. Ve “Tükendi.” Üzgünüm, ne?

Londra merkezli küçük bir oyun tasarım şirketi olan RTFKT'nin web sitesine hoş geldiniz. Yıl 2021. Hem ayakkabılar hem de buraya akan para, dokunsal dünyayı geride bıraktı. Çevrimiçi mağaza, artık tartışılmasına gerek olmayan blockchain ve değişken kimliklerin bulunduğu sanal bir paralel evren için dijital spor ayakkabılar sunuyor. Metaevrende her şey olabilir, hiçbir şeyin olması gerekmez. Ve ödeme, aynı anda ayakkabıyı sınırlayan ve onu kopyalanamaz hale getiren son derece popüler bir kripto para birimi olan NFT (Non-Fungible Tokens) ile yapılıyor. Aha, medya bilimcilerinin milenyumun başında hakkında yazdıkları dönem başlamış gibi görünüyor.

Dijital ekonomi için


“RTFKT iş birliğiyle yaratılan Atari ayakkabısı tamamen yeni bir alandan bir örnek. Berlin sokak giyim platformu Highsnobiety'nin kurucusu ve CEO'su David Fischer, “Bu önümüzdeki birkaç ay ve yılda bizi bunaltacak” öngörüsünde bulunuyor. Spor ayakkabıların onun bölgesi olduğunu bilmeli. Fischer, dijital spor ayakkabıların “eski ikinci hayat fikrine dayanan bir vizyonun parçası” olduğunu sözlerine ekledi. “Böylece hepimizin bir avatara sahip olduğu alternatif bir dijital dünya var. Biz de bu paralel dünyada kendimizi ifade edebilmek istiyoruz, dolayısıyla giyim büyük bir rol oynuyor.”


Highsnobiety platformunun kurucusu: David Fischer.Alex de Brabant


İyi ve güzel. Diyelim ki bu Atari spor ayakkabılarını satın aldım – peki sonra ne olacak? Fischer, “Kullanım senaryosu hâlâ eksik” yorumunu yapıyor. “Yani bu ürünler şu anda yalnızca bazı Haber oyunlarında seçici olarak veya filtre olarak çalışıyor.” En azından bir Snapchat filtresi kullanarak ayakkabıların giyilmesi mümkün. Bu, uygulamada tıpkı tavşan kulakları, gözlükler veya diğer her şey gibi selfie kamerası aracılığıyla çalışır. Burada fiziksel dünya, biz gerçekten düşünmeden, yavaş yavaş dijital dünyayla birleşiyor.

Fischer, “Dijital ürünler insanlar için fiziksel ürünler kadar değerli olacak” diyor. “Örneğin Instagram'da ne kadar vakit geçirdiğimi düşündüğümde gerçek şu ki, bir gün içinde bu kadar çok gittiğim bir yer neredeyse yok. Bu nedenle gelecekte günün birkaç saatini dijital bir evrende geçireceğimiz fikri o kadar da uzak değil. Ve dijital bir ekonomi olacak.”

Atari Ayakkabısı şu anda elektronik bir cüzdanda saklanabilecek dijital bir varlıktan biraz daha fazlası olsa da değerinin artacağı neredeyse kesin. Bu sadece yeniden satış değerini (her sınırlı sayıda üretilen spor ayakkabının sabit boyutu) artıran sınırlamadan değil, aynı zamanda ayakkabıyı önümüzdeki birkaç yıl içinde ek uygulamalar için uygun hale getirecek yazılım güncellemelerinden de kaynaklanmaktadır. uyumlu hale getirin.

Spor ayakkabı satın al ve sat


Ruohan Wang'ın neşeli resimli Nike'ları da sınırlı sayıda üretilen ve kısa sürede tükenen spor ayakkabılar arasında yer alıyor. Hala eski dünyaya aitler. Onlara dokunabilir, giyebilir, bir köşeye atabilir veya dolaba koyabilirsiniz. Geçen yıl, küresel çevre günü olan Dünya Günü vesilesiyle, Berlinli grafik tasarımcısından Nike tarafından ikonik modeller Air Force 1, Air Max 90 ve Blazer Mid'i tasarlaması istendi. Malzeme: Nike tarafından özel olarak tanıtılan geri dönüştürülmüş bir ürün olan Fly Leather. Nike'ın bugün tüketicileri inandırıcı sürdürülebilirlik vaatleriyle ikna etmesi gerekiyor; bu konu tüm dünya giyim endüstrisinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor. Dijital ayakkabıların fiziksel ayakkabılara göre sahip olduğu şey onların kaydileştirilmesidir. Elektrik ve donanım dışında herhangi bir kaynak tüketmezler. Ancak bu iki bileşenin çift başına etkisi henüz araştırılmamıştır.

Berlinli illüstratör Ruohan Wang, Nike için spor ayakkabılar tasarladı.


Berlinli illüstratör Ruohan Wang, Nike için spor ayakkabılar tasarladı.Ewelina Bialoszewska


Her durumda, Wang'ın spor ayakkabıları spor ayakkabı meraklılarını ikna etti. Sanatçı, “Ayakkabılar 2020 sonbaharında dünya çapında satışa çıktı” diyor. “Birçoğu ayakkabıyı bile alamadı. Son derece hızlı tükendiler.” Halen biraz istiyorsanız, ikinci dalgayı beklemeniz gerekecek. “Daha sonra ayakkabılar yeniden satışa sunuluyor. Elbette daha pahalı,” diye devam etti Wang. Neredeyse dijital ayakkabıların, geleneksel spor ayakkabı koleksiyoncuları için zaten bir gerçeklik olan şeyi devam ettirdiği yönünde spekülasyon yapma eğilimindeyiz: ayakkabı giyilemez hale geliyor. Çünkü çok kıymetli.

Berliner Daniel “Quote” Kokscht ayrıca Adidas'ın ZX 500 ve ZX 420 modelleri olmak üzere spor ayakkabılar da tasarladı. Kreuzberg spor ayakkabı mağazası Overkill'de pazarlama alanında çalışıyor ve tümü Adidas'tan olmak üzere 500'den fazla çift spor ayakkabıyla itibarını artırdı. İyi parçaları ele alış biçimi pek de tipik değil: “Ayakkabıları da giyiyorum” diye açıklıyor açık yüreklilikle. “Ama elbette spor ayakkabı giyilirse ikincil piyasada değer kaybederler.” Ve bu pazar artık o kadar profesyonelce organize edilmiş durumda ki birçok insan için satın alma niyeti zaten yatırım fikriyle bağlantılı. Kokscht, “stockx.com web sitesi buna bir örnek” diyor. Portal, ayakkabıların alınıp satıldığı bir borsa gibi çalışıyor. “Spor ayakkabılarını gönderiyorsunuz, ardından değerlendiriliyor ve orijinallik açısından kontrol ediliyor. Daha sonra karşılık gelen tutardaki teklif kabul edilir. Fiyat arz ve talebe göre belirlenir. Orada milyonlarca dolar harcanıyor” diyor Kokscht.

Elbette spor ayakkabı giyildiğinde ikincil piyasada değer kaybediyor.
Daniel “Alıntı” Kokscht

Her ne kadar bu ayakkabıların birçoğunun kauçuk tabanı asla asfalta değmeyecek olsa da bu, geleneksel ayakkabıların sona erdiği anlamına gelmiyor. Biyolojik fizikselliğimiz henüz dijitalleştirilemiyor ve bu nedenle ayakkabıya ihtiyacımız olmaya devam edecek. Spor ayakkabılar ön planda olacak çünkü sonuçta mevcut en modern ve teknolojik açıdan en gelişmiş ayakkabılar onlar. Ve bu arada: Yakında RTFKT'nin Ataris'inin fiziksel bir eşdeğeri olacak. Yani son adım henüz atılmadı.

Bu metin Berliner Zeitung'un hafta sonu sayısında – her cumartesi büfede veya burada abonelikle – yayınlandı.