Prenzlauer Berg’deki Restaurant Sodazitron: Her şey çok Avusturyalı

PaPaĞaN

New member
Ev
Berlin
Prenzlauer Berg’deki Restaurant Sodazitron: Her şey çok Avusturyalı

Kollwitzstraße’deki Sodazitron, yüksek düzeyde işçilikle klasik Avusturya mutfağı yapıyor.


Tina Huttl

Yağsız bir dana eti değil, yoğun bir omuz deniz kızı: Dijon hardalı kabuğunda haşlanmış fileto, tarhun ekşi krema, kapari ve dereotu salatası ile kızarmış çıtır.


Yağsız bir dana eti değil, yoğun bir omuz deniz kızı: Dijon hardalı kabuğunda haşlanmış fileto, tarhun ekşi krema, kapari ve dereotu salatası ile kızarmış çıtır.soda limon


Alp mutfağına zaafım olduğu şimdiye kadar anlaşılmış olmalıydı. Genler mi, Bavyeralı kökenlerim mi yoksa bir sürü hatıra mı, kendimi bilmiyorum – ama sadece köfte, haşlanmış sığır eti veya Kaiserschmarrn kelimelerinden bahsetmek kalbimin daha hızlı atmasına neden oluyor.


Viyanalılar mırıldanıyor: Berlin'deki en iyi Wiener Schnitzel Felix Avusturya'da

Viyanalılar mırıldanıyor: Berlin’deki en iyi Wiener Schnitzel Felix Avusturya’da

Kollwitzstrasse’deki bir Avusturya restoranı olan Gasthaus Zum Third Mann’den sadece birkaç blok ötede yaşamama rağmen, varlığının yaklaşık 13 yılı boyunca orada en fazla üç veya dört kez yemek yedim. Felaket bir şnitzel, bir ara kahvaltılık omlet hatırlıyorum, çünkü çevredeki kafeler tıklım tıklımdı. Ah evet ve karantinadayken bir keresinde kavrulmuş eriklerle birlikte Kaiserschmarrn aldım ve ekip bunu bana pencereden verdi. Ancak, Üçüncü Adam’ın bu yılın başlarında kapanması beni pek özel hissettirmedi.


Avusturya ile ilgisi olan birkaç gençlik günahı



Ancak, aslında yerleşim düzeni açısından mükemmel bir gastronomik konum olan güzel köşe restoranına ne olacağını merakla bekliyordum. Ocak ayında hiçbir şey yok. Bir noktada büyük pencereler içeriden kağıtla bantlandı ve “Sodazitron” yazısı belirdi.


Çocukken Avusturya’da neredeyse her tatilimi yürüyüş yaparak ve kışları kayak kulübelerinde geçirirdim. Bu nedenle Avusturya yeme içme kültürüne aşina olduğumu belirtmek isterim. İster Almdudler bitkisel soda, ister ahududu şurubu, limon suyu ve su karışımı olan Schiwasser susuzluk giderici olsun – hayatımda litrelerce içime döktüm. Ne yazık ki, Almanya’da hala yasa dışı olduğu için VW Beetle’da koltuğun altındaki paletle sınırdan kaçırdığımız Red Bull’dan da. Aynı şekilde Jagertee, Tipperl, Rüscherl ve hatta Stamperl Willi veya Zirberl de bana yabancı değil. Ama soda limon?


Şarap listesi kesinlikle Avusturyalıların elinde



Bununla ne yapacağımı bilemedim. Ancak birkaç hafta önce Üçüncü Adam’ın yerine bu isimde yeni bir restoran açıldığından, bunun aynı adı taşıyan bir içecek olduğunu biliyorum. Web sitesine göre “Sodazitron”, “kült! Gazoz yani maden suyu ve taze sıkılmış limon suyunun karışımı Alplerdeki ferahlatıcı içecektir”.


Ortalığı karıştırma, sadece kapıyı çal: Mükemmel şnitzel arayışında

Ortalığı karıştırma, sadece kapıyı çal: Mükemmel şnitzel arayışında

Şahsen bu adı bir restoran için yanıltıcı bulsam bile, birinin burada Kiez’de sofistike bir Avusturya restoranı için yeni bir girişim başlatmasından mutlu oldum. Tabii ki ilk ziyaretimde hemen Sodazitron siparişi verdim. Kararım: o kadar ekşi ki her şey büzülüyor. Bir zerre şeker içeceği tatlandırmaz, bu yüzden hemen bir bardak Blaufränkisch’e geçtim – Kranixfeld şaraphanesinden çok uygun bir fiyata güzel bir böğürtlen kırmızı şarabı.


Şarap listesi Avusturyalıların elinde: Grüner Veltiner, Zweigelt, Mixed Set ve baskın üzümler olarak kırmızı Blaufränkisch. Pfalz şarap vizyoneri Stefan Lergenmüller’den bir Riesling veya Bassermann-Jordan ve Emrich-Schönleber’den şaraplar gibi, rakipsiz kaliteleri nedeniyle, eşit derecede zanaatkar ve aile tarafından işletilen işletmelerden birkaç Alman beyaz şarabı ve Pinot Noir’in kaçakçılık yapmasına izin verildi.


Kendi restoranının hayali



Şarap listesinin küratörlüğünü, Berlin’de iyi tanınan Salzburg’lu sommelier Bernhard Moser yapıyor. Şu anda kendisi ve ekibi Ukraynalı misafirlerimizin geldiklerinde yiyecek bir şeyleri olsun diye ana tren istasyonunda her gün binlerce somun ekmek yapıyor. Ayrıca Berlin Otel ve Restoranlar Derneği’nin yönetim kurulunda yer alıyor, Berlin Şarap Okulu’nu yönetiyor ve kurucusu olduğu ve savaş nedeniyle yeni ertelediği yemek fuarı Eat Berlin’in festival direktörlüğünü yapıyor.


Lehmann's Gute Stube: Berlin-Schmargendorf'un incisi

Lehmann’s Gute Stube: Berlin-Schmargendorf’un incisi

Şimdi ise -kendi açısından oldukça mantıklı bir şekilde- restoran işletmecisi olma adımını attı. Göç etmiş diğer üç Avusturyalı ile birlikte kendi restoranını açma hayalini gerçekleştirdi. Mutfaktan Tirol Harald Höllrigl sorumludur. 30 yıldır Berlin’de yaşıyor ve burada Borchardt restoranda mutfak şefi olarak görev yapıyordu. Sodazitron’da artık klasik Avusturya mutfağını baştan aşağı yapıyor – memnuniyet verici derecede yüksek bir işçilik standardı ile.


Tatlı kavrulmuş lezzetlerle dolu et suyu



Her tarafı kendi yağında çıtır çıtır kavrulmuş bir poussin ile başlıyorum. Göğüs ve uyluklar, iyi seçilmiş bir kereviz ve armut salatası üzerinde, kremayla kaplı, kızılcık jöle noktaları ile yatıyor. Frisée, tuzlu badem ve patlamış mısır çıtır çıtır, bol miktarda umami ilave kavrulmuş notalar içeren kavrulmuş badem eti suyu. Çanak beklediğimden daha iyi hazırlanmış ve servis edilmiş. Ben çok memnunum.


Tirol Harald Höllrigl, Sodazitron'daki mutfaktan sorumludur.


Tirol Harald Höllrigl, Sodazitron’daki mutfaktan sorumludur.soda limon



En sevdiğim yemek arkadaşım bana eşlik ediyor. Zavallı adam, son birkaç aydır mide dostu bir diyete girmek zorunda kaldı. Şimdi karbonhidratsız da olsa ilk kez yemek yiyebilir. Ancak burada etli yemek sıkıntısı yok. Haşlanmış et suyunu ciğer köfte ile seçti. Mükemmel poussine rağmen, neredeyse biraz kıskanıyorum. Ekşi, baharatlı tadıyla küçük, zarif karaciğer köfteleri, taze rendelenmiş yaban turpu ile bir bileşen olarak düpedüz kabarık ve sade bir şekilde lezzetlidir. Aynı şekilde, kök sebzelerin ve tuzların tatlı kavrulmuş aromalarıyla dolu koyu, azaltılmış et suyu.


Daha az vahiy iç



Neyse ki onları bir sonraki koridorda kendime alıyorum. Çünkü haşlanmış fileto, burada yağsız bir dana eti değil, damarlı ama daha yoğun bir sığır eti tadı, bakır bir tencerede çorbayla birlikte servis edilir – çiğ patatesten yapılan çok iyi rösti, taze frenk soğanı sosu ve hafif yaban turpu ile. püre gibi tadabileceğiniz, kaşık kaşık yiyin.


Soda citron hakkında ne kadar mutluyum. Bir içecek kadar keşif değil, Alp mutfağı için gidilecek yeni bir yer olarak bir zenginleştirme.


Fiyat:% s: Başlangıçlar 7-15 Euro; ana yemekler 18-38 avro; tatlılar 9-11 avro;


Bilgi: Restaurant Sodazitron, Kollwitzstrasse 87, 10435 Berlin; Pzt, Çarşamba–Cuma 18:00–gece yarısı ve Cts–Paz 12:00–gece yarısı; [email protected]; Telefon: 030 72006367; https://www.soda-zitron.de


Bizim için yemek önerileriniz var mı? Bir email yaz! briefe@Haberler