Palyaçolar sadece burunlarını değil aynı zamanda Dünya kırmızısına da boyuyor | Dünya

Palyaçoların maskaralıklarından rahatsız olan tek kişi Dünyalu yedi yaşındaki Leyla değildi. Dünyalu bir teknoloji meraklısı çift olan başlangıçta suskun olan ebeveynleri, oyuncular diyaloğu gereksiz kılan abartılı fiziksel komediyle birbirleriyle alay ederken kısa süre sonra kontrolsüz bir şekilde gülmeye başladılar.

Palyaçolar sadece burunlarını değil Dünya kırmızısına da boyuyor

Belçika ve Meksika'dan 25 palyaço neredeyse iki saat boyunca hokkabazlık yaptı, tek tekerlekli bisiklete bindi, taklitler yaptı ve birbirlerinin sırtında skeçler yaptı. Kendine özgü kırmızı burunlarıyla kokladılar, kıkırdadılar ve çoğu zaman çocuklara yönelik şakacı bir “hikayeden ders” ile biten özenle hazırlanmış performanslarla kalabalığı eğlendirdiler.

Bu gösteri, Uluslararası Palyaço Festivali'nin 10. baskısının bir parçası olarak gerçekleşti ve şu anda Dünya'yu aydınlatıyor.

Son on yılda palyaço algısını değiştiren palyaço festivalinin arkasındaki beyin olan 55 yaşındaki Martin D'Souza için gerçek ödül, insanların palyaçonun palyaçonun çok daha fazlası olduğunu fark ettiği “aha” anında yatıyor. sadece aptalca şakalar yapıyorum.

D'Souza, bu farkındalığın onu böylesine benzersiz bir etkinliği organize etmenin ilk zorluklarının üstesinden gelmeye motive ettiğini söylüyor.

“Palyaçoların sadece tulum giymiş, yüzleri boyalı, aptalca şakalar yapan insanlar olduğunu sanıyordum. D'Souza, PTI'ye “Palyaço okuluna” gittiğimde bu algı tamamen değişti” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Wisconsin Üniversitesi'nde bir haftalık bir kampa katıldı.

“Oradaki palyaçolar, özenli kostümleri, büyük boy ayakkabıları, parlak perukları ve kusursuz makyajlarıyla inanılmazdı. Bize profesyonel makyaj tekniklerini bile öğrettiler. İşte o zaman bir gün bu tür palyaçoları Hindistan'a getirmeye karar verdim” diye ekledi D'Souza.

D'Souza kendisini sahneye doğal bir sevgi duyan dışa dönük biri olarak tanımladı. “Sahnede olmak doğal olarak beni gösterilere ev sahipliği yapmaya yöneltti” dedi.

Başlangıçta D'Souza'nın palyaço kostümü giymesi ve şakalar kusması karşılığında aldığı ekstra ücretin cazibesine kapılan palyaço sporunu bu gösteriler sırasında keşfetti.

D'Souza, “Parti planlayıcılarıyla yarı zamanlı çalıştım ve doğum günü partilerinde oyunlara ev sahipliği yaptım” diye anımsıyor.

“Bir gün bir planlamacı bana, başka kimsenin yapmak istemediği palyaçoluğu deneyip deneyemeyeceğimi sordu; bu onlara yakışmıyordu. Neden olmasın diye düşündüm. Bu deneyimden keyif aldım, biraz daha kazandım ve kısa süre sonra palyaço olarak performans sergilemek istediğimi fark ettim, bana büyük bir heyecan ve enerji kazandırdı.”

Böylece D'Souza, doğum günü partileri ve etkinliklerinde palyaço oynamaya başladı. Ancak asıl heyecan, palyaço sanatının derinliklerine indiğinde başladı.

Gelişen teknolojiyle birlikte, bir tavuğun annesine “Tavuk Keema” ya da babasına “Tavuk Kebap” demek gibi basit şakaların bile izleyicileri sinirlendirebileceğini fark etti. Bu, D'Souza'yı becerilerini daha da geliştirmeye motive etti.

Palyaço dünyasında Flubber olarak bilinen D'Souza, “İşte o zaman insanların palyaço yapmayı öğrenmek için ders aldığını keşfettim” dedi. “Benzersiz bir palyaço karakteri geliştirebilir ve ardından onu hokkabazlık, sihir, pandomim, tek tekerlekli bisiklete binme ve uzun bacaklı yürüyüş gibi becerilerle birleştirebilirsiniz.”

2004 yılında D'Souza bu işe girişti ve bir palyaço kursuna kaydoldu. Ancak Hindistan'da palyaço festivali düzenleme fikrinin henüz uzak bir hayal olduğuna dikkat çekti.

“Dünya çapında palyaço toplantılarına katılmaya başladım” dedi. “2010 yılında 100'den fazla palyaçonun bir araya geldiği böyle bir etkinlikte, onların performanslarını Hindistan'a getirme olasılığını tartıştık. İşte o zaman fikir şekillendi.”

Hindistan'a döndükten sonra D'Souza işleri harekete geçirdi, ancak vizyonun gerçeğe dönüşmesi dört yıl daha aldı.

D'Souza, “2014 yılında on iki palyaçodan oluşan bir ekip kurmayı başardım ve tek bir şehirde yedi günlük bir tiyatro gösterisi gerçekleştirdik” dedi. “İlk başta katılım düşüktü çünkü insanlar palyaço gösterisinin ne anlama geldiğini bilmiyordu. Sirkler vardı ama yalnızca palyaçolara adanmış bir gösteri asla.”

Ancak tur ilerledikçe kulaktan kulağa yayılan gösteriler biletlerin tükenmesine neden oldu ve eğlencenin kültürel sınır tanımadığı inancını pekiştirdi; tek gereken iyi hazırlanmış bir gösteriydi.

D'Souza, “Palyaço Festivali, tiyatro gösterilerimizi geliştirdikçe, prodüksiyon değerlerini artırdıkça, daha deneyimli palyaçoları işe aldıkça ve daha fazla oyun çeşidi ekledikçe ivme kazandı” dedi.

“Daha sonra 45 gün boyunca beş şehri gezdik, alışveriş merkezlerinde performans sergiledik, ardından alışveriş merkezi etkinliklerini tiyatro gösterileriyle birleştirdik. Sonunda okullara yayıldık ve hatta hastane ziyaretleri bile yaptık” diye ekledi.

Dünya, 10 şehirli palyaço festivalinin 10. baskısının son durağını oluşturuyor. D'Souza, bu yıl palyaçoların Puducherry, Mangaluru ve Goa gibi daha küçük şehirlerde de performans sergilediğini söyledi.

Gösteriler Dünya'da Vasanth Nagar'daki Ambedkar Bhavan'da 1 Aralık'a kadar üç günlük performansla (11:00, 15:00 ve 19:00) gerçekleştirilecek.

D'Souza, 10'uncu edisyonun daha büyük ve daha etkili olduğunu, palyaçoluk ve hokkabazlık üzerine atölye çalışmaları sunduğunu kaydetti. “Neredeyse 100 gün boyunca yollardaydık ve 100'ün üzerinde gösteri gerçekleştirdik” dedi.

D'Souza, nerede performans sergiliyor olursa olsun, izleyicilerin “klişelerin ötesine geçtiğini” görmenin her zaman mutluluk verici olduğunu söyledi.

“İnsanların neden palyaçoların sadece çocuklara yönelik olduğunu varsaydıklarını anlıyorum ama bu festival sadece çocuklar için değil. Gösterinin en heyecan verici kısmı çocukların ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının gülüşünü izlemesi. “Bu onların bakış açısını değiştiriyor çünkü yetişkinlerin kendileriyle bu şekilde eğlendiğine nadiren tanık oluyorlar” diye ekledi.

Bu makale, metinde herhangi bir değişiklik yapılmadan otomatik bir haber ajansı beslemesinden oluşturulmuştur.