Maharashtra’nın diğer bölgeleri Karnataka ile birleşecek | Dünya

Maharashtra’nın belirli bölgelerinin Marathi konuşan sakinleri, Maharashtra’nın Kannada ağırlıklı bölgelerinde yaşayan Kannadigaların ayak izlerini takip ediyor ve Karnataka ile birleşme arzusunu dile getirdiler. Gelişmelere aşina kaynaklar, kararın Maharashtra hükümetinin topluluklarına temel kamu kolaylıkları ve su kaynakları sağlamada ihmal ettiği iddiasına cevaben alındığını söyledi.


Maharashtra Eyaleti Başbakanı Eknath Shinde, ₹Bölgelerde 1.900 crore değerinde geliştirme paketi. (ANI)

Son zamanlarda, Kolhapur bölgesindeki Kaagal Taluk’ta yaklaşık on gram ağırlığındaki panchayatlar, Karnataka ile birleşmeleri çağrısında bulunan oybirliğiyle bir kararı kabul etti.

Bu karar, Sangli ilçesindeki Jat, Solapur ilçesindeki Akkalkot ve Latur ilçesindeki Deoni taluk’taki on köy tarafından alınan benzer önlemleri takip ediyor.

Bu kararın tetikleyicisi, Maharashtra hükümetinin yaklaşık 500.000 nüfuslu bir kasaba olan Ichalkaranji’ye Sulakod su tedarik programının bir parçası olarak Dudhganga Nehri’nden su sağlama kararıdır.

Yanıt olarak Kaagal Taluk’ta Gramm Panchayats’ı temsil eden Dudhganga Bachao Kruti Samiti bu projeye şiddetle karşı çıktı. 10 gramdan fazla penchayat içeren komite, Karnataka ile birleşmenin ev içi kullanım ve tarım için düzenli su temini de dahil olmak üzere temel tesislere erişimi sağlayacağını söyledi.

Kaagal Taluk, Karnataka sınırına yakındır ve %90’dan fazla Marathi konuşan sakinlere sahiptir. Bölge coğrafi olarak Maharashtra’da olmasına rağmen, bu bölgenin insanları ticari olarak gelişmiş yakınlardaki Nippani şehrinde eğitim de dahil olmak üzere çeşitli hizmetler için Karnataka’ya güveniyor.

Sulakod, Kasaba, Saagoan, Mouje Saahoan, Ranadipewadi ve diğer beş panchayat’ın temsilcileri ve sakinlerinin katıldığı ortak bir toplantıda, Dudhganga nehri suyunun Ichalkaranji’ye verilmesine şiddetle karşı çıkıldı.

“Kaagal taluk, muson mevsiminde bile su sıkıntısı çekiyor. Ichalkaranji’ye Dudhganga Nehri’nden su sağlanırsa durum daha da kötüleşecekti. Bu nedenle hükümetin projesini reddediyoruz, aksi takdirde Karnataka’dan bizi birleştirmesini istiyoruz” dedi.

Toplantıya Gram Panchayat üyeleri ve Sulakod, Kasaba, Saagoan, Mouje Saahoan, Ranadipewadi ve diğer beş panchayattan insanlar katıldı. Toplantıda, hükümetin Dudhganga Nehri yerine Inchalkaranji şehri yakınlarında akan Panchaganga Nehri’nden neden su sağlayamadığı sorusu gündeme geldi.

Gramm Panchayat’ın Başkan Yardımcısı Parushram Patil, HT’ye telefonda hükümetin Ichalkaranji’ye Varana rezervuarından su sağlama planından vazgeçtiğini söyledi; Ancak şimdi, Kaagal halkının sınırsız haklara sahip olduğu Dudhganga nehrinden su sağlamak istiyordu. Patil, “Bu projede ilerlerken, tüm temel vatandaşlık gereksinimlerini karşılayabileceğimiz Karnataka ile birleşme kararını geçirerek tüm ulusun dikkatini çekeceğiz.” dedi.

Maharashtra sakinlerinin çıkarlarını savunan bir örgüt olan Maharashtra Ekikaran Samiti (MES), kararla ilgili endişelerini dile getirdi.

Bir MES sözcüsü, konunun hassasiyetini vurguladı ve Maharashtra hükümetini durum daha fazla tırmanmadan önce olumlu adımlar atmaya çağırdı.

Karnataka ile birleşmeyi öngören bu karar münferit bir durum değil. Aralık 2022’de Solapur bölgesindeki Akkalkot Taluk’ta bulunan 11 gramlık panchayatlar, Karnataka ile benzer bir birleşme arzusunu ifade ettikten sonra polise ihbar aldı. Kannada dili konuşan önemli bir nüfusa sahip yaklaşık 42 köyü kapsayan bu Gram panchayatlar, kararlarının bir nedeni olarak Maharashtra’nın kalkınma sorunlarını ele almadaki gevşekliğini gösterdi.

Buna ek olarak, Sangli ilçesindeki Jat Taluk’ta 25 köy ve Latur ilçesindeki Deoni Taluk’ta 10 köyden oluşan diğer 11 Gram Panchayat da, Maharashtra’da temel sivil tesislerin ve kalkınma desteğinin olmaması nedeniyle NOC’leri Karnataka ile birleşmeye çağıran kararları ve muhtıraları bölge toplayıcılarına sundu.

Maharashtra Başbakanı Eknath Shinde, Jat Taluk’ta Panchayatların aldığı kararlara yanıt olarak bir teklifte bulundu. ₹1.900 crore değerinde bir geliştirme paketi sağlandı ve bir yıl içinde temel olanaklar sağlandı.