Klişesiz Yunan yemeği? Ardından Kreuzberg restoranı “Z”ye

PaPaĞaN

New member
Ev
Berlin
Klişesiz Yunan yemeği? Ardından Kreuzberg restoranı “Z”ye

Ünlü Z harfi, Berlin Bergmannkiez’deki Friesenstrasse’deki aynı adı taşıyan Yunan restoranı sayesinde biraz prestij kazanıyor.


Marcus Weingartner

Burada mutfak yeniden icat edilmedi, ancak yemek pişirme çok iyi bir standartta: Kreuzberg'deki Yunan restoranı Z'de ıspanaklı ve patatesli somon balığı.


Burada mutfak yeniden icat edilmedi, ancak yemek pişirme çok iyi bir standartta: Kreuzberg’deki Yunan restoranı Z’de ıspanaklı ve patatesli somon balığı.Marcus Weingartner


Berlin–Z harfi, Rus savaş propagandasının bir sembolü olarak itibarını yitirdi. Elbette Kreuzberg restoranının adındaki Z harfinin bambaşka bir anlamı var. Ne Rus propagandası ne Zorro ne de “Yunan Zorba” (Alexis Sorbas) filmi kastedilmektedir. Z, büyük Yunan yönetmen Constantin Costa-Gavras’ın 1969 tarihli aynı adlı siyasi gerilimine saygı duruşunda bulunuyor.Aksi takdirde, Friesenstraße’deki Z’nin Yunanistan ve mutfağı hakkındaki klişelerle çok az ilgisi var.


Neohellenik menü



Hoş bir istisna, bu şehirdeki tüm uluslararası mutfaklar nedeniyle Yunan, Alman turistlerin Akdeniz mutfağına yönelik klişe arzularından en az uzaklaşmıştır. Pek çok Yunan yöresinde, Cermenlerin et tabaklarına ve tsatsiki’ye olan düşkünlüğüne itiraz etmeden eğilir ve konuğun brendisini kaçınılmaz uzoyla söndürür. Oysa Berlin’deki İtalyan restoranları, bruschetta, spagetti ragout ve pizza tonno’nun monotonluğundan uzaklaşarak, ülkelerinin mutfağını daha şehirli ve modern bir şekilde ele alıyor.


Yunanistan’a gitmiş olan herkes, oradaki yemeklerin genellikle harika ve güncel olduğunu bilir. Örneğin, Girit’in başkenti Kandiye’deyseniz, yalnızca Girit’te yetişen veya yetiştirilen malzemeleri kullandıkları Peskesi restoranını (Kapetan Charalampi 6-8, rezervasyon yaptırın) ziyaret ettiğinizden emin olun; kesinlikle adadaki en iyi restoranlardan biri, ki bu restoranlar açısından pek de fakir sayılmaz.


Klasik, Berlin'deki en iyi Pekin ördeğini deneyin!

Klasik, Berlin’deki en iyi Pekin ördeğini deneyin!

Z, menüsünü Neo-Hellenic olarak tanımlar. Bu “Dionysos cacık ve patates kızartması ile gyros tabağı” ndan daha iyi geliyor ve öyle. Z, klasik Yunan yemekleri ve özel şaraplardan oluşan bir seçki sunmaktadır. En sağlıklı beslenme konseptlerinden biri olarak kabul edilen Akdeniz’i pişirir: ızgara balık, haşlanmış et, buğulanmış sebzeler, az yağlı, çok sıvı yağ.


Berlin'de yeni gastro trendi: odun ateşinde ızgara yapmak

Berlin’de yeni gastro trendi: odun ateşinde ızgara yapmak

Bir Pazar akşamı saat 19.00’da Z, Berlin’in önde gelen politikacıları, sakinleri, müdavimleri ve turistleri ile neredeyse tamamen doluyor. Servis tecrübeli ve güler yüzlü. Neyse ki, kareli masa örtüleri dışında, tüm folklordan vazgeçildi: mavi ve beyaz bayraklar yok, ne balık ağları ne de güneşte Santorini’nin panoramik fotoğraflı duvar kağıdı atmosferi bozmuyor. Şarap (Sauvignon blanc) nezih, ancak kadehi sekiz avro (0,2 l) olmasına rağmen, zaten artan enflasyona göre ayarlanmış. Buharda pişirilmiş sebze ve patates püresi ile haşlanmış kuzu yanı sıra ıspanak ve patates ile servis edilen somon var.


Netflix'te Beklenmedik Bir Gerilim: Canınızı acıtacak kadar sıkıcı bir gerilim

Netflix’te Beklenmedik Bir Gerilim: Canınızı acıtacak kadar sıkıcı bir gerilim

Bu özgünlüğün zirvesi değil, taze ve noktasına kadar hazırlanmış çok iyi bir mutfak. Kuzu yumuşaktır ve tadı baskın değildir, buharda pişirilmiş sebzeler hala dente’dir. Balık şaşırtıcı derecede sulu, bu nadir bir durum çünkü somon genellikle tabakta çok kuru oluyor, özellikle de birçok restoranın artıklarını sattığı hafta sonları. Sonuç: Z iyi bir adres, konukların karışımı, servisin hızı ve hafif Akdeniz mutfağı, akşamı çok yönlü ve çok iddialı olmayan bir olay haline getiriyor.


Puan: 5 üzerinden 3


Z, Friesenstraße 12, 10965 Berlin, çalışma saatleri: Salıdan pazara saat 17:00’den gece yarısına kadar.



Bu metin, Berliner Zeitung’un hafta sonu sayısında yayınlandı – her cumartesi kioskta veya burada abonelik olarak.