Gaz ambargosu geldiğinde Alman arabalarına ne olacak?

PaPaĞaN

New member
Ev
Ukrayna
Markus Lanz: Gaz ambargosu geldiğinde Alman arabalarına ne olacak?

Çarşamba akşamı, “Markus Lanz” bir Rus gaz ambargosunun olası sonuçlarını tartıştı. Gösteri sınırlarına ulaştı.


Markus Lanz, Michael Roth ve Katrin Eigendorf ile sohbet ederken.ZDF/Markus Hertrich


Markus Lanz, Almanya’daki muhtemelen en tuhaf konuşma formatının moderatörlüğünü yapıyor. Arka arkaya üç gün, gece yarısından kısa bir süre önce, istekli ZDF izleyicisinin sinirlenebilmesi veya eğlenip uyuyabilmesi için siyasi olarak patlayıcı konuları tartışıyor. Dün, Çarşamba akşamı Lanz “tüm ülkeye ıstırap veren” soruyu müzakere ettiğinde de durum buydu: Özgürlüğümüzün bizim için değeri ne kadar? Lanz, yakın zamanda Ukrayna’dan haber yapan ZDF muhabiri Katrin Eigendorf, Wirtschaftswoche muhabiri Cordula Tutt, SPD’li siyasetçi Michael Roth ve ekonomist Rüdiger Bachmann ile Rusya’ya yönelik bir enerji ambargosunun olası sonuçları hakkında konuşuyor. Cordula Tutt’un özgürlüğümüzün giderek daha pahalı hale geldiğini söylediği aktarılıyor. Aslında gaz, elektrik ve bakkaliye maliyetleri, yani yaşam maliyeti artıyor. Ancak özgürlük ile küresel kapitalizmin mümkün kıldığı mümkün olan en ucuz tüketim arasındaki bu kafa karışıklığı, bu konuşma gecesinin yalnızca ilk sorunu.


Program, neredeyse tamamen yok olan Mariupol’den görüntülerle başlıyor ve Lanz öfkeyle haykırıyor: “Bu çocukların her biri öldü.” Ama ses tonunda bir sorun var, uygunsuz, kaba komşulardan şikayet etmek gibi. Lanz, Rus savaşının ürettiği korkunç görüntülere atıfta bulunarak, “Neden bu resimler?” diye soruyor. Ancak izleyici, korku görüntülerinin neden yeniden üretilmesi gerektiğini merak ediyor. Başkalarının acılarına bakarak gerçeğe yaklaşabilir miyiz?


“Ruble rulosu geriye doğru” gibi ifadeler dolaylıdır



Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana, Lanz’ın da kullanmak istediği özel bir talk show dramaturjisi kuruldu. Dehşet yaratan görüntülerle başlıyor, görüntülere inanmadığını ifade eden bir siyasi gözlemciye geçiyor; korku tarif edilemez. Bu elbette bir talk-show için kötü, ama aynı zamanda, ortak çaresizliğimizin kamusal alanda yeniden canlandırılmasını temsil eden -Karl Schlögel’in “Anne Will”deki görünüşünü düşünün- erkeklerin soğukkanlılık için mücadele ettiği suskunluk anlarıdır. Katarsis mi? Pek değil.


Format değişiyor, çünkü son yıllarda Alman siyasi talk show’larında müzakere edilen tüm krizlerle birlikte, en kötü resimlerin gösterilmemesi gerektiği konusunda her zaman bir fikir birliği var, çünkü rauntların savaş ve savaş arasında eğlence olması gerekiyor. karamsar dırdır. “Lanz” konuşması hızla, Putin’in Avrupa’dan ithal edilen gazın ruble cinsinden ödenmesine ilişkin sorularda geri adım atması olasılığı göz önünde bulundurularak “rublenin geriye doğru yuvarlanmasından” söz ettiği olağan talk-show şakasına dönüştüğünde, çarpık, tuhaf ve rahatsız edici görünüyor.


Gaz ambargosunda kim daha çok zarar görür?



Bunu, canlı Rus televizyonunda yaptığı protestoyla dünya çapında ün kazanan Rus gazeteci Marina Ovsyannikova izliyor. Lanz, onunla neden uzun süredir hapiste olmadığı ve diğer şeylerin yanı sıra neden Alman televizyonunda konuşmasına izin verildiği sorusunu tartışıyor. Ovsyannikova, Putin’in bu stratejiyle açıkça propaganda amaçlı olduğunu açıklıyor.


Ölen çocuklar ve ağızları kapatılan gazetecilerle ilgilenildiğine göre, program gecenin ana konusuna geçebilir: Alman ekonomisi. Gösterinin geri kalanında, tartışma, Rus gaz ithalatına yönelik bir ambargonun Alman ekonomisine mi yoksa Rus ekonomisine mi daha fazla zarar vereceği sorusu etrafında dönüyor. Ambargo yanlısı bir duruşun baş tanığı olarak davet edilen ekonomist Rüdiger Bachmann, ambargonun resesyon anlamına geleceğini hesaplıyor, ama sonuçta yönetilebilir.


Politikacı Michael Roth şiddetle aynı fikirde değil. Bu aynı zamanda bir önceki akşamki programda zaten görülebilen köklü bir modeldir: gaz yasağı talebi, yerel ve eyalet politikacıları tarafından kendi seçim bölgelerindeki şirketlerden – burada Hamburger Hafen, orada BASF – uyarılarla süslenmiştir. tahmini kendi üretiminin tamamen çökmesi. Bachmann, her şeyden önce rezervler olduğu için, gaz tedarikinin durdurulmasının endüstriyel üretimde acil durdurma ile aynı şey olmadığı konusunda ısrar ediyor. Ayrıca, Almanya savaşın bir sonucu olarak zaten daha da fakirleşmişti. Maliyetleri kimin üstleneceği artık sosyo-politik bir karar.


İşlerin patladığı yer burasıdır, ancak Lanz kablo tesisatlarıyla sonuçlanır. Düşük maaşlı Ukraynalı kadınların çevik ellerinin Alman arabalarındaki koltuk ısıtıcılarına kablo demetleri yaptığını ve bir anda ölüm kalım meselesi, demokrasi ya da despotizm meselesinin ısıtmalı araba koltukları meselesine dönüştüğünü öğreniyoruz. Hangisi yine, iklim felaketi karşısında bile yalnızca öfkeyle sorabilen olağan Alman tartışma dramaturjisine karşılık geliyor: Peki ya araba?


Politik talk-show formatındaki naif, güneşli bir çocuk olarak uzun süredir alay konusu olan, ancak Corona krizi sırasında bilgilendirici ve eğlenceli programlar sunan Lanz, sınırlarına ulaşıyor. Bu belki de işin doğasında var – savaş. Ancak bu nedenle yerleşik talk show rutinlerinin kırılması gerekiyor.


Bu inceleme hakkında geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler