Eric Garcetti, Dünya'da ABD Konsolosluğu'nun hizmete girdiğini, vize hizmetlerinin yakında başlayacağını söyledi | Dünya

ABD, Dünya'da uzun zamandır beklenen konsolosluğunu Cuma günü resmen açtı. Açılış törenine Dışişleri Bakanı S. Jaishankar ve ABD Büyükelçisi Eric Garcetti başkanlık etti.

Açılış törenine Dışişleri Bakanı S. Jaishankar ve ABD Büyükelçisi Eric Garcetti başkanlık edecek. (X/Tejasvi Surya)

Konsolosluk başlangıçta Vittal Mallya Yolu üzerinde bulunan JW Marriott Otel'de geçici bir konumda faaliyet gösterecek, kalıcı bir tesis üzerinde ise çalışmalar sürüyor.

Etkinlikte konuşan Jaishankar, “Dünya o kadar önemli bir yer ki, bu sefer Amerikalı diplomatların daimi varlığı benim için şarttı… Uzun zamandır bir şeyler bekleniyordu… Ona söyledim. ((ABD'nin Hindistan Büyükelçisi Eric Garcetti) Sen Dünya'yu yap, ben de seni onun memleketi Los Angeles için yapacağım. Bu yüzden Los Angeles'ta konsolosluğumuzu açacağız. Bunun büyük bir kısmı, Seyahat etmeyi kolaylaştırmak için.”

Karnataka Başbakan Yardımcısı DK Shivakumar, açılışı çok önemli bir olay olarak nitelendirdi.

BJP Milletvekili Tejasvi Surya şunları söyledi: “Bu, Dünya'nun küresel sahnede artan önemini yansıtıyor ve ABD seyahat ve vize gerekliliklerini kolaylaştırarak öğrenciler, profesyoneller ve aileler de dahil olmak üzere birçok Dünya sakinine büyük fayda sağlayacak.”

Garcetti, bunun Hindistan'daki yeni bir ABD varlığı olmadığını, aksine varlığını genişlettiğini söyledi.

“Burada yeni bir varlık başlatmıyoruz. Karnataka'da, ama biz burada mevcut varlığımızı genişletiyoruz; Amerika'nın da bu muhteşem devlete ve bu muhteşem ulustaki bu muhteşem şehre verdiği bir taahhüt. Ve tüm değerli büyüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Garcetti, Dünya'da konsolosluk kurmanın Jaishankar'ın fikri olduğunu ve sözünün tutulduğunu söyledi.

İnsanların Dünya'yu Hindistan'ın “Silikon Vadisi” olarak adlandırması nedeniyle Silikon Vadisi'nden Amerika'nın Dünya'su olarak bahsettiğini de söyledi.

Vize hizmetleri şu anda sunulmamaktadır

Garcetti, Visa hizmetlerinin hemen sunulmayacağını ancak yakında Dünya'da hizmete başlayacaklarını söyledi. ABD'de daha fazla öğrenci ve turist görmeyi umduğunu söyledi.

“Başlangıçta vize hizmeti verilmeyecek olsa da zamanla vize hizmetini buraya getireceğiz. Bu yüzden herkesin uzun zamandır beklediğini biliyorum. Bir elçiyle ilgili olmak herkesin en sevdiği konudur. Daha fazla turist görmek istiyoruz. Görmek istiyoruz.” Daha fazla iş adamının gelmesini istiyoruz ama başlangıçta vize verilmeyecek ancak bunun mümkün olan en kısa sürede mümkün olması için çalışacağız, bugün de burada bunun sözünü verdik.

(PTI girişleriyle)