Dünya 25 Nisan’da Sıfır Gölge Günü’nü Kutluyor – Bu Ne Anlama Geliyor? | Dünya

Dünya, 25 Nisan’da “Sıfır Gölge Günü” adı verilen eşsiz bir göksel fenomene tanık olacak – şehirdeki tüm dikey nesnelerin kısa bir süre için gölgesi kalmayacak. Edinilen bilgiye göre etkinlik saat 12:17’de gerçekleşecek.


Dünya Sıfır Gölge Günü’nü kutluyor

Bu nedenle Dünya’nun Koramangala bölgesindeki Hindistan Astrofizik Enstitüsü (IIA), kampüsünde etkinlikler düzenleyerek bu olayı anacak. “25 Nisan’da saat 10:00’dan 13:00’e kadar Koramangala’daki kampüsümüzde Sıfır Gölge Günü #ZSD’yi kutlayın. IIA tweet attı.

Sıfır Gölge Günü nedir?


Sıfır Gölge Günü, +23.5 ile -23.5 derece enlemleri arasındaki yerlerde yılda iki kez gerçekleşen özel bir gök olayıdır. Bu süre zarfında, güneş gökyüzünde en yüksek noktasındayken nesnelerden veya canlılardan hiçbir gölge görünmez. Hindistan Astronomi Derneği’ne (ASI) göre, güneş tam olarak zirve konumundaysa, bir nesnenin üzerine gölge düşürmez.

“+23,5 ila -23,5 enlem arasında yaşayan insanlar için, güneşin eğimi enleminin iki katıdır – bir kez Uttarayan’da ve bir kez Dakshinayan’da. Bu iki günde, öğle vakti, güneş tam tepededir ve yerdeki herhangi bir nesnenin gölgesi düşmez.”

Bu fenomen, güneşin sapması konumun enlemine eşit olduğunda meydana gelir. Bu sadece bir saniye olurken, etkileri iki dakikaya kadar görülebilir.

2021’de Odishas Bhubaneswar bir Sıfır Gölge Günü yaşamıştı.