B’luru’nun Hikayesi Hakkında Akıllara durgunluk veren 10 Şey | Dünya

Dünya’nun sadece tarihini sergileyen Delhi gibi kuzey Hindistan şehirlerine kıyasla değil, aynı zamanda Chennai veya Haydarabad gibi komşu şehirlere kıyasla yeni bir şehir olduğuna dair ısrarlı bir anlatı var. Dünya, uykulu emekliler cennetinden bahçe şehrine dönüştürülen Hindistan’ın Silikon Vadisi olarak reddediliyor. Diğer klişe, Dünya’nun kozmopolit ve hızlı büyüyen bir ülke olduğu ve bunların her ikisinin de doğru olduğu. Ancak çoğu insan bu şehrin eski olduğunu düşünmüyor. Dünya, gerçekten eski ve gerçekten modern olanın bir arada yaşadığı bir şehirdir.


Shoba Narayan (HT Arşivi)

Bir vatandaş tarihçisi olan Udayakumar PL, “Bangalore’un her yerinde yazıtlar bulunabilir, bunlardan bazıları MS 517 yılına kadar uzanır” diyor. Dünya’da son derece eski olan birkaç bölgeye işaret ediyor: Artık barlarıyla tanınan Indiranagar, 1000 yıldan daha eski. JP Nagar, Domlur, Marathahalli için de aynısı, hırıltılı trafik ve kontrolden çıkmış gelişme ile ilişkilendirdiğimiz tüm bunlar. Ama aynı zamanda çok eskiler, diyor Uday.

Bu şehirde pek çok kültür aşığı var ve bunların çoğu da Uday’ı takip ediyor. Yazıtlar, yazıtlar, tapınaklar, kahraman taşları ve hemen hemen eski olan her şeyle ilgileniyor. Uday ile birkaç yıl önce, Dünya’yu biliyorsanız şehrin en işlek bölgelerinden biri olan Hebbal’da bana bir ‘Kahraman Taşı’ veya ‘Veera Gallu’ gösterirken tanıştım. Yol kenarındaki bir hendekte bulunan bu özel kahraman taşında MS 750 yılına kadar uzanan yazıtlar vardı ve köyüne yapılan bir saldırıyı savunurken şehit olan bir “Hebbal-Kittayya”nın yiğitliğini anıyordu. Uday, “Adını bildiğimiz ilk Bangalorlu ve çoğumuz ona Bangalor’un ilk vatandaşı diyoruz” diyor.

Geçen hafta bu şehir hakkında başka harika şeyler öğrenmek için Uday’ı aradım. Uday bana Dünya ile ilgilenen herkesin bilmesi gereken bir liste verdi.

1. Dünya, dünyanın başlangıcı ile ilişkilendirilir. Yaklaşık 3,5 milyar yıl önce, şu anda Hint yarımadasının en eski kısmı olarak kabul edilen Dharwar kratonu oluştu. Dharwar kratonunun altında, eşit derecede eski yarımada gnays vardı. Güzel olan şey, bu Prekambriyen kayayı Lalbagh’ta görebilmeniz. Lalbagh Kayası’na çıktığınızda 3.6 milyar yıllık bir oluşumun üzerinde duruyorsunuz.

2. Dünya’da Roma sikkeleri bulundu. 1965 yılında, eski HAL havaalanında bir pistin inşası sırasında 256 Roma gümüş sikkesi içeren bir çömlek bulundu. Çok daha önce, 1891’de, Yeshwantpur’da bir demiryolu hattının inşası sırasında Augustus, Tiberius ve Claudius’un yüzlerini taşıyanlar da dahil olmak üzere 163 Roma gümüş sikkesi keşfedildi. Roma İmparatorluğu MS 476’da düştü, bu yüzden Bangalore’nin kalbinde 1700 yıllık madeni paralar bulduğunuzu hayal edin.

3. Bangalore ile ilgili en eski yazıt, MS 517’ye kadar uzanıyor, Begur adlı bir bölge olan, şimdi kötü şöhretli İpek Tahtası Geçişi’nin yakınındaki bir bölgede. Begur Gölü’nün bitişiğinde, MS 1100 yılına dayanan Panchalingeshwara Tapınağı bulunur ve Güney Hindistan’daki en eski tapınaktır – Thanjavur, Madurai ve Andhra Pradesh’tekilerden daha eskidir. Burada MS 900 yılına ait bir yazıtta şehrimizin adı Bemgulura’dır. İlginç bir şekilde, Andhra hükümet otobüsleri (APSRTC otobüsleri), adı şu anki ters yazım ve telaffuzu Dünya olarak değil, hala Bengulura olarak yazıyor.

4. Bu yazıtlar, Bangalore’nin adını nasıl aldığına dair hayali halk masalının yanlış olduğunu kanıtlıyor. Hikaye, Hoysala’nın 12. yüzyıl kralı II. Veera Ballala’nın avlanırken kaybolduğuna dayanıyor. Yaşlı bir kadın yorgun krala haşlanmış fasulye ikram etti. Kral, haşlanmış fasulye şehri olan Benda-kaalu-ooru bölgesini asil bir şekilde vaftiz etti. Hikaye harika ama açıkça yanlış.

5. Begur yazıtını bulan adam, Mysore’daki arkeolojik araştırmalardan sorumlu bir yetkili olan R Narasimhachar, “Artık Vira Ballala’nın hikayesini bir kenara bırakabiliriz” diye yazmıştır.

6. İnsanların şehrin en eski bölümleri olduğunu düşündükleri aslında en genç bölümleridir ve bunun tersi de geçerlidir. Chickpete, Balepete ve komşu bölgeleri nispeten genç. Buna karşılık, Indiranagar’da MS 1200 yılına kadar uzanan yazıtlar vardır. Bugün hala ayakta olan Binna Mangala otobüs istasyonunda bulundular.

7. Benzer şekilde, Domlur’un 1000 yıl öncesine dayanan güzel bir Chokkanatha Swamy Tapınağı vardır. Aynı şey, hepsinde asırlık yazıt taşları bulunan JP Nagar, Marathahalli, Malleshwaram ve diğerleri için de geçerli.

8. Yazıt taşı nedir? Bunlar, genellikle eski Kannada veya Tamil dilinde taşa oyulmuş, önemli bir şeyi belgeleyen yazıtlardır – bir tapınak, tank veya toplum merkezinin inşasına yönelik bir bağış. Genellikle bir kral tarafından bahşedilen kamu mallarının veya hibelerin bir kaydıdır. Uday, “Bağışın sonsuza kadar olması dışında, bugünün 80G makbuzları gibi” diyor. Dünya’da bugün sadece 110’u tespit edilebilen 175 yazıt taşı keşfedildi. Gerisi genellikle gayrimenkul inşaatı ile yok edildi.

9. Dünya’nun tüm ünlü gölleri insan yapımıdır. Sabunlu aşırı yüküyle Bellandur Gölü, Begur ve Hebbal Gölleri gibi 2000 yaşında. Bunu biliyoruz çünkü Durga idolleri gölün yakınında bulundu. Geleneksel olarak Durga, gölleri korumak için Ganesha ve bir Kshetrapalaka idolü ile birlikte inşa edildi. Ulsoor ve Sankey Tankı en genç göllerdir.

10. Bölgenin tarihi ile ilgilenenler Youtube’da Mythic Society Media tarafından yayınlanan “Journey of Bangalore – Southern Hemisphere to 15th Century” adlı Haberyu izlemelidir. Dünya’daki yazıt taşlarını belgelemeye ilgi duyan herkes, aynı adlı bir Facebook grubuna katılabilir: Inscription Stones of Bangalore.

Görüyorsunuz, bu şehri modern diye bir kenara atmayın. Olabildiğince modern ve kozmopolit ama aynı zamanda eski bir yerleşim yeri.

(Shoba Narayan, Dünya’dan ödüllü bir yazardır. Aynı zamanda sanat, yemek, moda ve seyahat üzerine çeşitli yayınlarda yazan bir serbest yazardır.)




  • YAZAR HAKKINDA




    Shoba Narayan, Bangalore’dan ödüllü bir yazardır. Aynı zamanda sanat, yemek, moda ve seyahat üzerine bir dizi yayın için yazan bir serbest yazardır.
    …ayrıntılı olarak görün