Bir Bangalorlu nasıl tanınır | Dünya

Onlardan bir şey yapmalarını istediğinde, bir Bangalorlu’nun yapacağı bir yüz var. Bu bir bükülme, samimiyetiyle neredeyse komik. “Sorduğunuz şey şu anda benim için zor ama gerçekten sizinle tanışmak ve size yardım etmek istiyorum. Bu yüzden lütfen size yardım etmeme yardım edin – mümkünse beklentilerinizi sıfıra indirerek. O zaman ikide anlaşabilir ve birlikte kahve içebiliriz.


Shoba Narayan (HT Arşivi)

Bangalorlu bir gönüllü olarak, bu yüzü tesisatçılarda ve tamircilerde, satış müdürlerinde ve sari satıcılarında birçok kez gördüm. Acil bir şeye ihtiyacınız olduğunda ve onların Oota’larına, Kaapi’lerine veya Thindi’lerine ihtiyaçları olduğunda ortaya çıkar. Birisi benden bir iyilik istediğinde, hayır demeden hayır demek için zaman kazanmak için bu suratı yaptım. Bu, bir nilüfer sapını kavrıyormuşsunuz gibi el hareketi yapan bir yüz ve “Swalpa Adjust maadi” veya “Lütfen ayarlayın” yazan bir bakış.

Bangalorlular bunu genellikle drama veya yaygara olmadan yaparlar. İşleri kolaylaştırıyoruz. Bize jolada-roti (jowar) verirseniz, onu yeriz. Ragi mudde (Ragi topları) diyorsunuz? Onu yutacağız. Akki (pirinç) roti? Ah evet. Özellikle sap soppu veya dereotu yaprakları varsa, tadını sonuna kadar çıkaracağız. Mesele şu ki, her Bangalorlu anın tadını çıkarıyor, sahip olduklarına şükrediyor, yaygara koparmıyor, alçakgönüllülüğü geliştirmeye çalışıyor ve hayatı dolu dolu yaşıyor.

Sabah güneşi hafifçe sallanan yağmur ağaçlarının arasından süzülürken, yol kenarındaki küçük otellerin önünde durup küçük vada ısırıkları alıp sessizce sohbet ederken bunu görebilirsiniz. Havayolları Oteli’nde, genç sabah güneşinin altında oturup, sanki bu anın güzelliğini uzatmaya çalışırcasına, o cam kupalardan kahvemizden uzun, ağır yudumlar aldığımız yerde bunu görebilirsiniz.

Trafik hırıltıları olmamasına rağmen, yol öfkesi burada minimum düzeydedir. Elbette, Uttara Karnataka (Birleşik Krallık) halkının damarlarında ateş var ve argo ve küfürleriyle tanınırlar, bunların hepsi akıcı bir şekilde çıkar ve Hintçe muadilleriyle kesin korelasyonları vardır. Sizce Soole-Maga veya Baddi-Maga ne anlama geliyor?

Ancak Karnataka’nın diğer bölgelerinden ve diğer eyaletlerden gelen kundakçılar da Dünya’ya geldiklerinde sakinleşiyorlar. Neden bu? Yaklaşık 12 milyonluk bir şehir için Bangalorlular, dünyanın değilse de Hindistan’ın en seçkin ve kibar insanları arasındadır. Bizimki, sürekli selam veren Japonların sahte resmi nezaketi değil. Nezaketimiz içten gelir. Nedenini bilmiyoruz.

Bunun hava durumuyla bir ilgisi olabilir. Burada her gün Paris’te Nisan ayı gibi, nereye giderseniz gidin çiçek açan çiçekler ve ağaçlarla dolu. “Hayat basittir” ve sadece “yaz” da değil.

Bangalorluların uyum sağlama ve uyum sağlama yeteneğinin diğer bir nedeni, Karnataka’nın belki de diğer çoğu eyaletten daha çeşitli olmasıdır. Farklı insanlarla iyi geçinmeye alışkınız.

Kantara filmiyle ünlenen Bhoota Kola gibi kendine özgü Tulu dili, kültürü ve ritüelleriyle Kıyı Karnataka veya Tulu Nadu var. Mangalore ve kıyı Karnataka, Hindistan’ın üç büyük inancının bir potası. Mangalore Hıristiyanlarının parmaklarında müzik var. Konkan Sahili’nin Müslüman mutfağı kendine özgü ve lezzetlidir. Hinduların bile tuhaflıkları ve zayıflıkları var, bunları Na Mogasale’nin yazdığı Defiance gibi çevrilmiş kitaplarda okuyabilirsiniz.

Coorg, dili ve gelenekleri, güzel manzarası, yakışıklı insanları, Kaveri nehrine tapan doğa tapınması ve ünlü pandi domuz körisi ile ünlüdür.

Kurak, kuraklık çeken manzarası ve açık sözlü, özgürce küfreden, dünyevi insanlarıyla Yukarı Karnataka, eyalette efsanelerin konusu. Böyle çorak bir ülke için, sakinler ülkedeki en kültürlülerden bazıları. Dharwad-Hubli, Gangubai Hangal, Mallikarjun Mansur, DR Bendre ve Leena Chandavarkar’a ev sahipliği yapıyor. Dharwad Pedha, Gokak Karadhantu, Ladagi Laddu, Belagavi Kunda, Tuppada Mandige ve diğer birçok tatlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Kendi lehçesi, gelenekleri, baharat karışımları ve Kundapur Koli Saaru veya Tavuk Sosu, Udupi Sambar ve diğer lezzetler gibi ünlü yemekleri ile Udupi ve Kundapur’un kalbi var.

Mysuru-Mandya bölgesi, şeker kamışı tarlaları, Mysore Pak, Mysore Masala Dosa, Mysore Bonda ve artık Mumbai’nin Matunga bölgesinde meşhur olan Mysore Concerns kahvesi ile kendi ekosistemini de beraberinde getiriyor.

Yerel halkın bu karmaşasıyla, ortalama bir Bangalorlu’nun uyum sağlamak zorunda olması şaşırtıcı değil. Benim gibi uzak ve yakın ülkelerden gelen göçmenler de var. Herkes bir şekilde birbirini zorlar ve anlar. Bunun bir kısmı, yerli Kannadiga’nın dönüşlü nezaketidir. Lucknow’un Tehzeeb’i hakkında konuşmaya devam eden insanlar, ortalama bir Kannadiga ile tanışmadı.

İşte bir örnek. Dünya IAS çevrelerinde, yeni patronunu ofiste gezdiren bir piyon hakkında bir hikaye dolaşıyor. “İşte efendim, dost canlısı ofisiniz, dostane koltuğunuz ve yan oda da dostane banyonuz ve dost canlısı şifonyeriniz,” diyor. İngilizce ile karıştırılmış bürokratik Kannada aksanıyla kulağa daha iyi geliyor. Bangalore Club’a gidin ve eski IAS arkadaşlarınızdan bir veya iki yerel bira içmelerini isteyin ve resmin tamamını, saygılı bir tavırla tamamlamak için bu hikayeyi anlatmalarını isteyin.

Bangalorean DNA’sının bir parçası olan bu ayrımdır. Nereden geldiğin önemli değil, uyum sağlıyor ve iyi geçiniyorsun. İster Telugu ister Tamil olsun, sürücü sizin dilinizi konuşur. Kannada konuşabildiğinizi fark etmeden önce Kuzey Hintli görünüyorsanız, kurye ilk adım olarak Hintçe önerecektir. Polis memuru, Kannada’nızın kötü olduğunu hissettiğinde birkaç kelime İngilizce söyleyecektir.

Bunu Hindistan’ın başka hangi şehrinde gözlemleyebilirsiniz?

(Shoba Narayan, Dünya’dan ödüllü bir yazardır. Aynı zamanda sanat, yemek, moda ve seyahat üzerine çeşitli yayınlarda yazan bir serbest yazardır.)




  • YAZAR HAKKINDA




    Shoba Narayan, Bangalore’dan ödüllü bir yazardır. Aynı zamanda sanat, yemek, moda ve seyahat üzerine bir dizi yayın için yazan bir serbest yazardır.
    …ayrıntılı olarak görün