“Berlin’deki en yoksullar için yardıma ihtiyacımız var”

PaPaĞaN

New member
Ev
Berlin
Enflasyon ve fiyat artışları: “Berlin’deki en yoksullar için yardıma ihtiyacımız var”

Artan fiyatlar nedeniyle, AWO’nun borç danışmanlığı hizmeti tavsiye arayan daha fazla kişiye yöneliktir: “Artık aileler yoksulluk sarmalından korunmalıdır.”


maksi beigang

Berliner Tafel'den gönüllüler: Yılbaşından beri daha az ayırıyorlar, bağış yok.


Berliner Tafel’den gönüllüler: Yılbaşından beri daha az ayırıyorlar, bağış yok.dpa


Berlin–Kasım 2003’te, eski Belediye Başkanı en ünlü cümlesini söyledi. Klaus Wowereit, neoliberal iş dünyası dergisi Focus Money’de Berlin’in “fakir ama seksi” olduğunu iddia etti. 1990’ların çılgınlığı o zamana kadar sona ermişti ve başkent devasa bir borç dağıyla karşı karşıyaydı. Wowereit’in ana motifinden bir yıl sonra, belediye emlak şirketi GSW de özelleştirildi. Berlin, ortaya çıkan 400 milyon avroluk gelirle yoksul kaldı ve konut piyasası daraldı. Artık birçok insan için seksi değildi.


Hartz IV: En az şeye sahip olanlardan en çok şüphelenilenler

Hartz IV: En az şeye sahip olanlardan en çok şüphelenilenler

Neredeyse 20 yıl sonra bugün bile, Berlin hala yoksullukla mücadele ediyor. Başkentte her beş kişiden biri yoksulluk riski altında yaşıyor, yalnızca Bremen daha kötü durumda. Yalnızca geçen yıl Aralık ayında yarım milyon kişi temel güvenlik yardımlarından yararlandı. Hartz IV’e ek olarak, bu, düşük maaşları hayatta kalmaya yetmeyen insanlar olan “ekstralar” için sosyal yardımları da içerir. Ve şimdi fiyatlar her yerde artıyor.


Sosyal kuruluşlar “toplumumuzdaki en yoksullar” için yardım çağrısında bulunuyor



Berlin-Brandenburg İstatistik Ofisi’nin geçen hafta açıkladığı gibi, yalnızca Mart ayında Berlin’de tüketim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 arttı. Ana fiyat etkenleri enerji ve gıda fiyatlarındaki hızlı artış oldu. Tek başına gıda, 2021’e kıyasla yüzde yediden fazla daha pahalı hale geldi.


Bu aşırı ek yük nedeniyle, Ulusal İşçi Refahı Derneği (AWO), borç tavsiyelerinde artan bir ihtiyaç için hazırlanıyor. Geçim kaynağı güvenliği uzmanı Christina Müller-Ehlers, Berliner Zeitung’a verdiği bir röportajda, “ilk faturalar halka gönderilir gönderilmez” artan bir akına hazırlandıklarını söyledi.


AWO’nun federal birliği, diğer 16 örgüt ve sosyal dernekle birlikte, Şansölye Olaf Scholz’a (SPD) ve federal hükümetten birkaç bakana açık bir mektup yayınladı. Kalıcı olarak yüksek fiyat artışları ve pandeminin neden olduğu ek masraflar göz önüne alındığında, “toplumumuzdaki en yoksullar için” somut ve hızlı yardım çağrısında bulundular.


Artan Hartz IV enflasyonu telafi etmiyor



Danışma merkezlerinde, tavsiye isteyenler arasında zaten büyük bir belirsizlik hissedilebilir. Pek çok şey birbiriyle bağlantılı: enerji fiyatları, konut piyasası, gıda maliyetleri, Corona: “İnsanlar şu anda güvensiz.”


Berlin Kiracılar Derneği, sadece enerji fiyatlarının gelişmesi nedeniyle düşük gelirli kiracılar için önemli ek konut maliyeti yükleri görüyor. Bu gazetenin genel müdür yardımcısı Wibke Werner, temel gaz tedarikçilerinin yarısından fazlası şimdiden bu yıl için fiyat artışlarını açıkladı, “Gasag yalnızca Berlin’de fiyatları toplam yüzde 40 artırdı” diyor. Bu nedenle artan fiyatların revize edilmiş ve stabilize edilmiş bir ısıtma maliyeti sübvansiyonu ile telafi edilmesini ve konut yardımının fiyat gelişmelerine göre ayarlanmasını istiyor.


AWO’dan Christina Müller-Ehlers ise iki tehlike konusunda uyarıyor: Federal hükümetin yakın zamanda onaylanan yardım paketinde düşük gelirli haneleri kısmen hesaba katma çabalarını kabul etmesine rağmen, sosyal yardımlardan yararlananlar bir defaya mahsus ödeme alıyor. 100 avro. Bununla birlikte, “insanların her zaman özel ödemelerle veya bir defaya mahsus hibelerle yaşamak zorunda kalmaması için standart gereksinimlerin gelecekte gerçekten artırılması gerekecek”.


Ocak ayında, Hartz IV oranı ayda üç avro veya yüzde 0,67 arttı – ancak yaklaşık yüzde 8’lik enflasyon bununla nasıl telafi edilecek? Christina Müller-Ehlers, herhangi bir transfer ödemesi almayan, ancak düşük gelirleri artan fiyatları güçlükle telafi edebilen geniş insan grubunda başka bir sorun daha görüyor: “Genellikle yoksulluk sarmalından acilen kurtarılması gereken aileler.” Uzun vadede, buna ancak daha yüksek ve daha güvenli ücretlerle karşı konulabilir: “İnsanlar, bu tür fiyat artışlarına dayanabilecekleri kadar çalışarak kazanmak zorundalar.”


Gıda israfı yasası şart



Dayanamayanlar, Berliner Tafel’in kurucusu Sabine Werth ile Berlin’de buluşuyor. Başkentte 40’tan fazla dağıtım noktası var, ancak yiyecek bağışlama isteği yılın başından bu yana gözle görülür şekilde azaldı. Werth telefonda, “Savaşın başlamasıyla bu yeni bir gelişme değil, ancak yılın başından bu yana yaklaşık üçte bir oranında daha az bağış aldık” dedi. Aynı zamanda, dağıtım ofislerine giderek daha fazla insan gelmektedir, ancak kesin rakamlar verilememektedir.


Berliner Tafel: “Yalnızlığının gerçekten farkına varan insanlar”

Berliner Tafel: “Yalnızlığının gerçekten farkına varan insanlar”

Ancak pandemiden iki yıl sonra, bekleyenler arasında giderek daha fazla sayıda “korona kurbanı” var: “Korona sadece birçoğunu yakaladı. Son iki yıldır finansal olarak ayakta kalmayı başardılar ama artık hiçbir şey çalışmıyor.” İflas, işsizlik, tasarruf eksikliği. Tafel’in kurucusu Werth, “Artık daha ileri gidemezler” diyor. Ayrıca daha fazla mülteci var.


Sabine Werth nihayet Almanya’da gıda israfına karşı, Fransa’dakine benzer bir yasa çıkarılması çağrısında bulunuyor. Beş yıldan fazla bir süredir, 400 metrekareden fazla perakende alanına sahip büyük mağazalar, sosyal kurumlara satılamayan ancak yenilebilir yiyecekler vermek zorunda kaldı. Tek dileği var: “Daha küçük dükkanlara da imza atardım. Küçüklerin de yardım etmesi gerektiğini düşünüyorum.”